Format Mali

Format Mali

Art[  ]KVADRAT®/SRBIJA2017

Kada smo pre 9-10 godina počinjali nismo ni razmišljali o 100-toj, 200-toj .. 300-toj izložbi ArtCENTRA, ali .. evo sledeće naše jubilarne 10 sezone realizovaćemo i 400-tu izložbu uz mnoštvo drugih dešavanja.

Valjda to mora tako – kada se ne tera inat, kada si opredeljen da gradiš a ne da uništavaš, kada želiš da stvaraš mogućnost da stvaraoci imaju svoje mesto gde će pod budnim okom najeminentnijih članova Umetničkog saveta izlagati i plasirati sebe i svoje radove. Sa druge strane i zavidan broj posetilaca koji redovno dolaze na postavke izložbe govori sam za sebe.

Ove, 2017. godine, je došlo vreme za promene – nadamo se na bolje..

Jedna od tih je i pokretanje nove kolektivne Međunarodne putujuće izložbe ArtCENTRA

      Art[  ]KVADRAT®/SRBIJA2017
koja simbolično od ove godine kreće sa nove lokacije – iz Evropske Prestonice Kulture, iz Novog SADA.

Sam naziv govori da se radi o površini kvadrata, ove godne je on ograničen na dimenziju od max 32x32 cm – ali nije i uslov ako je rad manjih različitih formata unutar ovih dimenzija! Format je uslovljen transportom i zato u obzir dolaze opremljeni, bazno 2D formati, kao i sve tehnike i poetike vizuelne umetnosti.

Žiri je ove godine izabrao 55 radova, koji će po dogovoru obići 15-ak gradova Srbije. Pored stvaralaca iz Srbije, svoje radove - po principu 'jedan autor = jedan rad' - imaju i autori iz Bosne, Izraela, Holandije, Hrvatske i Španije.

Svaka galerija u kojoj će se realizovati postavka izložbe će organizovati glasanje posetilaca, a pobednik će na kraju godine biti onaj autor koji dobije sveukupno najviše glasova.

Ujedno se nadamo da je ovo definitivno prvi korak u formalnom oformljenju KulturneMrežeSrbije sa ciljem da se umreži u Kulturnu mrežu Evrope.